© Laurinemin

Alle teksten op deze blog behoren toe aan de eigenaar van deze website. Geen enkele tekst mag verspreid of gekopieerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Wat is een SMART-doel? | Een woordje uitleg

22.02.2018

 Op mijn blog kon je al verschillende keren iets lezen rondom doelen vormen en productief te werk gaan. En een belangrijk onderdeel om je doelen te doen slagen, is kijken of je doelen wel haalbaar zijn en of dat ze wel duidelijk gevormd zijn. Een goede toepassing daarop is kijken of je doel wel SMART is. Ik geef een woordje uitleg.

 

 

WAT IS EEN SMART-DOEL?

Het woord SMART staat voor een aantal kenmerken waaraan je doel moet voldoen. Als deze hieraan voldoen is je doel goed uitgewerkt en heb je meer kans dat je je doel bereikt.

 

✔ Specifiek : Zorg dat je doel duidelijk is uitgewerkt en concreet is. Het helpt om voor je zelf de W-vragen te beantwoorden (wie, wat, waar en bovenal waarom?). 

 

Niet: ik wil groeien met mijn blog. Maar wel: ik wil meer bezoekers op mijn blog aantrekken, om zo mijn bereik uit te breiden. 

 

✔ Meetbaar : Cijfers werken, dat is een feit. Als je doel op een of andere manier meetbaar is, kan je de vooruitgang beter bijhouden, wat dan weer motiverend werkt.

 

Als je bijvoorbeeld vaker wil artikels wil posten op je blog, kan je zeggen ik wil vijf keer per week een artikel plaatsen in plaats van drie keer.  Of als je gewicht wil verliezen zeg je niet gewoon: "Ik wil afvallen", maar zeg je: "Ik wil 3 kilo afvallen."

 

✔ Ambitieus : Onderschat jezelf niet, je kan meer dan jezelf denkt. Dus houd je dromen en doelen niet klein, omdat je denkt dat dat de enige manier is om ze te bereiken. Ooit las ik volgende quote en dit is een goede reminder voor iedereen die zijn/haar dromen wil waarmaken: "Dreams come a size too big, so we can grow into them."

 

✔Realistisch : Dit puntje lijkt tegenstrijdig met het vorige, maar wees ambitieus en toch realistisch. Je kan dan misschien wel dromen van een fotografiecarrière, maar stel je doelen niet zo op dat je tegen volgende week plots een miljoen aanvragen in je mailbox hebt. Dat je mag je zeker proberen en als het werkt gefeliciteerd (deel dan zeker je tips ;) ), maar de kans is groot dat je teleurgesteld wordt. En teleurstelling is de grootste boosdoener als het aankomt op motivatie, dus dat wil je vermijden.

 

✔Tijdsgebonden : Stel een deadline voor je doel. Een beetje tijdsdruk kan het duwtje in de rug zijn dat je nodig had om aan de slag te gaan met je doelen. 

 

Tegen september wil ik mijn bezoekersaantal verdubbeld hebben. Of over twee weken wil ik 5 kilometer kunnen hardlopen onder de 20 minuten. 

 

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN SMART-DOEL?

Je hebt een plan dat als richtlijn kan dienen tijdens het werken aan je doelen. Door stil te staan bij deze kenmerken ga je meer nadenken over je doel en het verder uitwerken.  En hoe meer je met je doelen bezig bent, hoe sneller je zal waarmaken, omdat je er onbewust ook mee bezig bent.

En als je even vast komt te zitten in het proces van je doel waar te maken, kan je even stilstaan bij deze puntjes en nadenken waar het probleem ligt. Ontbreekt er een deadline of is je doel nogal vaag en niet concreet? Zodra je het probleem geanalyseerd hebt, kan je eraan werken en maak je weer vooruitgang.

 

 

Please reload

 OVER MIJ 

Hey allemaal!

 

Ik ben Laurine (18), een vrolijke studente Toegepaste Taalkunde met een passie voor schrijven. Hier op mijn blog deel ik mijn weg naar het bereiken van mijn dromen en tussendoor deel ik mijn tips en al het moois dat mijn pad kruist.

Veel leesplezier!

-xxx-

ANDERE LEUKE ARTIKELS
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now